Over ons Contact Bloggers gezocht Login of Registreren

Waarom je niet vroeg genoeg kunt beginnen met (voor)lezen

Kinderen die op jonge leeftijd al in aanraking komen met boeken, hebben later een voorsprong op hun leeftijdsgenoten. Zelfs wanneer een kind van 4 jaar slechts tien kinderboeken in huis heeft, is het 'taalgedeelte' van hun brein op 18-jarige leeftijd meer ontwikkeld. Wanneer ze er pas op 8-jarige leeftijd mee in aanraking komen, is de impact echter veel kleiner. 4 jaar is dus een cruciale leeftijd.

Helaas is recent ook gebleken dat steeds meer jongeren boeken links laten liggen en ze vervangen door televisie en computerspelletjes. Erger nog: één op vijf zou zich schamen als hij gezien zou worden met een boek.

Bovendien zijn er ook steeds minder ouders die voorlezen aan hun jonge kinderen. Zo blijkt uit een recente (Britse) enquête dat minder dan één op de drie ouders dagelijks voorlezen. Het nieuwe onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania bewijst nu dat dat een slecht idee is, want het heeft een negatief effect op de ontwikkeling van het kinderbrein.

Educatief

De Amerikaanse wetenschappers bezochten voor hun onderzoek 64 kinderen van wie de ouders een gelijkaardige sociaal-economische status hadden. Dat gebeurde twee keer: op 4- en op 8-jarige leeftijd. Ze hadden aandacht voor boeken, maar ook voor het educatieve speelgoed in huis.

Ongeveer 15 jaar na het eerste bezoek, wanneer de kinderen 18 of 19 waren, werd een hersenscan uitgevoerd. Daaruit bleek dat bij degene die op 4-jarige leeftijd in aanraking kwamen met boeken en educatief speelgoed bepaalde hersengebieden dunner waren. Dat is een goede zaak bij de ontwikkeling. De tieners scoorden ook beter op taaltesten.

Omgeving

Wetenschapster Martha Farrah: "In de loop van de ontwikkeling van het brein wordt de cortex dunner. Dat komt omdat de cellen en verbindingen die niet nodig zijn, geëlimineerd worden. We stelden vast dat hoe beter de cognitieve stimulatie door boeken en speelgoed, hoe dunner de cortex was."

"Deze bevindingen beklemtonen de gevoeligheid van het menselijke brein aan zijn vroege omgeving", vult onderzoeksleider Brian Avants aan. "Het is een krachtig bewijs dat zelfs kleine veranderingen een invloed kunnen hebben op de latere ontwikkeling van de hersenen."Bron : HLN
Geplaatst door Redactie op 16 okt. 2012 om 20:49
Vermeld dit artikel op Facebook Vermeld dit artikel op Google+ Vermeld artikel op Twitter
Trefwoorden voorlezen  boek  kinderen  
Gerelateerde artikelen : 16 okt. 2015 10 redenen om nooit aan kinderen te beginnen
01 okt. 2015 Veel te veel kinderen krijgen medisch etiket en dat is een probleem
16 okt. 2013 Nieuw-Zeelandse Eleanor Catton wint prestigieuze Booker Prize
19 juni 2013 Bibliotheken komen dit jaar met betaald e-boekenpakket
14 mei 2013 Na 10 jaar wachten eindelijk een nieuwe Dan Brown: Inferno
22 apr. 2013 Week van het Luisterboek
19 apr. 2013 Selexyz test boekbezorging binnen twee uur
10 apr. 2013 Unicef: 'Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst'
28 mrt. 2013 Lang tv kijken niet schadelijk voor sociale ontwikkeling kind
26 mrt. 2013 Europees geboortecijfer daalt door crisis
REGELS VAN TREFPLAATS
Voor het reageren op artikelen etc. op TREFPLAATS gelden een paar simpele regels.
Klik hier om die regels te lezen.
Uw reactie ...
Uw naam
Uw woonplaats
Om (geautomatiseerde) spam te voorkomen verzoeken wij u de hierboven vermelde code over
te typen. Zonder correcte code kunnen wij uw reactie helaas NIET in behandeling nemen!


Foto (groot) bekijken